Eigenrisicodrager WGA

eigenrisicodrager WGA

Als werkgever kunt u ervoor kiezen om eigenrisicodrager WGA te worden. U neemt dan zelf de regie in handen voor de kosten en verplichtingen van WGA-uitkeringen. In de praktijk betekent dit, dat u zelf de WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers betaalt en de kosten van hun re-integratie.

De overstap naar eigenrisicodrager (ERD)

Als ERD krijgt u meer grip op de re-integratie van uw (ex-)werknemers en kunt u de instroom in de WGA beperken. Ook wanneer u als middelgrote of grote werkgever momenteel nog verzekerd bent via UWV, kunt u overstappen naar eigenrisicodragerschap voor de WGA.

ERD: eerste 2 jaar geen WGA-lasten

Bij het verlaten van UWV kunt u de lasten van de huidige schades voor de WGA achterlaten. Dit geldt ook voor de toekomstige WGA-gevallen, die vóór de overstap naar het eigenrisicodragen al ziek waren. U heeft dan de komende twee jaar geen WGA-schade en een goede basis voor lagere lasten.

Van UWV naar ERD

Er zijn grote verschillen tussen publiek (via UWV) en privaat verzekeren (via ERD). De belangrijkste op een rij:

Waarom zou u eigenrisicodrager WGA worden

Als u voor ERD kiest, heeft u profijt van deze voordelen:

  • U krijgt meer grip op uw WGA-cases. Wanneer u actief gebruik maakt van schadelastbeheersing kan het aantal uitkeringen en de duur van deze uitkeringen flink dalen.
  • U kunt uw instroom in de WGA beperken.
  • Eigenrisicodragerschap geeft de zekerheid van een vaste premie voor de duur van het contract.
  • U hoeft geen minimumpremie meer te betalen.
  • Bij een overstap laat u uw oude ‘staartlasten’ achter bij UWV. Hierdoor bent u de eerste twee jaar volledig schadevrij voor alle WGA-uitkeringen.
  • Sommige organisaties hoeven geen verzekering voor de WGA af te sluiten: zij hebben genoeg aan een borgstelling. Hiermee betaalt u een zeer lage premie, aangezien u alleen verzekerd bent voor faillissement.

 

Wilt u weten of eigenrisicodragerschap (ERD) de beste keuze is voor uw organisatie? Wij adviseren organisaties met een gedegen kosten-batenanalyse: een WGA schadeprofiel. Zo helpen wij bedrijven